22.2 C
Jerusalem
23 juni 2024
Artikel

Om att göra det som är rätt – eller det som får en att må bra (av: Einat Wilf)

(Reflektioner inför Shabbat)

Skillnaden mellan de handlingar som får en att må bra och de som faktiskt gör gott är relevant inom många områden: från föräldraskap till politiskt beslutsfattande. De mest frustrerande exemplen stöter jag på när det gäller konflikten och palestinierna.

Alltför många västerländska beslutsfattare hävdar att de vill göra gott, när de i själva verket bara vill göra saker som får dem att må bra. För skulle de göra vad som är rätt, så skulle de behöva göra och säga mycket som inte alls skulle kännas bra.

Exempel:

Att må bra: Att fortsätta försörja Hamas när de bedriver ett fullskaligt krig och kalla leveranserna “humanitärt bistånd”.
Att göra rätt: Att vara tydlig med att det inte finns några leveranser till Gaza som inte når Hamas, och att villkora alla sådana förnödenheter med att Hamas måste frige samtliga kidnappade gisslan och lägga ner alla sina vapen.

Att må bra: Att säga att “Hamas representerar inte palestinierna”.
Att göra rätt: Erkänna att Hamas korrekt återspeglar den gemensamma palestinska grundinställningen “Fritt Palestina” och “Från floden till havet”, och inse att kriget måste föras inte bara mot Hamas tränade mördare, utan också mot den ideologi som upprätthåller och göder kriget.

Att må bra: Att kräva vapenvila.
Att göra rätt: Kräva (1) ovillkorlig frigivning av alla kidnappade gisslan, (2) fullständig avväpning av Hamas och alla terrorarméer på Gazaremsan och Västbanken, (3) överlämnande av alla sabbatsmassakrernas förövare till relevanta domstolar för brott mot mänskligheten, (4) att de fullständigt ger upp strävan efter “From the River to the Sea”.

Att må bra: Ge mer än en miljard dollar varje år till en organisation (UNRWA) som låser in palestinierna i deras föreställning att de fortfarande skulle kunna uppnå de mål de hade inför sitt krig 1948; Som idén om att man genom att skapa en icke-existerande palestinsk ”rätt att återvända” och ett ärftligt och därmed evigt palestinskt ”flyktingskap”, skulle kunna tvinga det judiska folket att förlora sin stat.
Att göra rätt: Berätta för palestinierna att de måste inse att de har misslyckats med att uppnå sitt mål att förhindra och avveckla den judiska staten, att de måste acceptera det misslyckandet, att de inte är eviga “flyktingar” från ett krig som slutade mer än för sju decennier sedan, att de inte har en “rätt att återvända” till den suveräna staten Israel, och att de behöver bli ett folk med det positiva målet att leva bredvid den judiska staten snarare än att ersätta den.

Att må bra: Att befria palestinier från alla föreställningar om att de är ett folk med egen handlingsförmåga som faktiskt menar vad de säger, och istället “westsplaina” dem så att den “palestinska saken” framstår som smakligare i västvärlden (som att bekämpa ockupation/vilja ha en stat/förbättra levnadsvillkor).
Att göra rätt: Lyssna på vad palestinier tydligt och konsekvent har sagt och gjort i över ett sekel och erkänna att de verkligen menar allvar med sin vision “From the River to the Sea” om att det inte skall finnas en stat för fria och suveräna judar någonstans i landet, och förklara för palestinierna att det är nödvändigt att fullständigt överge den visionen för att kunna nå fred.

Det finns ett gammalt hebreiskt talesätt som säger att ”Den som tycker synd om de grymma blir med tiden grym mot dem det är synd om”. Allt för länge har människor som påstått sig vilja göra gott faktiskt bara varit angelägna om att själva må bra. Deras handlingar har gått ut på att ställa dem själva i bättre dager, men har samtidigt varit djupt skadliga för människorna som lever här, och gjort att konflikten fortsätter generation efter generation.

Det är dags att vi insisterar på att de som verkligen vill göra gott, som vill uppnå verklig fred, också vidtar åtgärder som även om de inte känns bra, faktiskt tjänar syftet att göra gott.

Shabbat Shalom.

Einat Wilf

Dr. Einat Wilf är expert på UNRWA och har tillsammans med Adi Schwartz skrivit boken “The War of Return – How Western Indulgence of the Palestinian Dream Has Obstructed the Path to Peace”. Hon har också suttit i Knesset för Labor. Följ Einat Wilf på twitter/X: https://twitter.com/EinatWilf Hemsida: https://www.wilf.org/English/

Publicerad på twitter 27 oktober, och har här översatts och återgetts med hennes tillstånd – tack!

Liknande inlägg

Vittnesmål om terrorns fasor, en riksdagsledamot återvänder från södra Israel

ae

Från ISIS till Gaza – militära svar och omvärldens reaktioner (av: Shany Mor)

ae

Verklighetens Gaza – en israelisk officer berättar efter 100 dagar på plats

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.