25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Opinionsmätning: starkt palestinskt stöd för massakern och Hamas

Inte minst svenska debattörer och medier brukar försöka tona ner palestiniernas stöd för Hamas. Och när terrororganisationens folkliga förankring blir för uppenbar för att kunna viftas bort, förklaras framgångarna vanligen med den Palestinska myndighetens korruption och liknande sidofaktorer.

Men verkligheten är mer nedslående än så, vilket en ny palestinsk opinionsmätning är senast i raden att bekräfta. Mätningen, utförd av Ramallahbaserade AWRAD, är intressant eftersom det är den första i sitt slag efter massakern 7/10.

Undersökningen bekräftar a) att de illdåd som utfördes inne i Israel 7/10 stöds av en mycket bred majoritet på såväl Gazaremsan som Västbanken, och b) att Hamas har en stark folklig förankring på de palestinsk-kontrollerade områdena.

Stöd för massakern

Hela 75% stöder terrorattackerna, endast 13% är kritiska.

För ovanlighetens skull är terrorstödet denna gång ännu högre på Västbanken än på Gazaremsan. Annars brukar det vara tvärtom.

Massakern med allt vad den inneburit får drygt 94% att känna sig mycket stolta i sin identitet som palestinier:

Stöd för Hamas och andra terrororganisationer

Undersökningen rymmer ett flertal frågor om invånarnas förtroende för olika partier och grupper. AWRAD:s pressmeddelande bjuder på en illustration som sammanfattar opinionsläget.

Övrigt

Mätningen omfattar även en rad andra nedslående uppgifter på olika områden, men det intressanta är som sagt inte att både terrorn och Hamas har starkt folkligt stöd — för det var redan känt — utan att stödet fortfarande är så brett, även efter de dåd som gjorde 7/10 till den blodigaste dagen för judar sedan Förintelsen.

Det kan finnas anledning att återkomma till frågan i en längre och bredare genomgång. Särskilt som omvärldens önsketänkande tycks vara så starkt, och därmed även lösningsförslagen på den israelisk-palestinska konflikten ofta så verklighetsfrånvända.

 


Om företaget och undersökningen

Mätningen genomfördes av Arab World for Research and Development (AWRAD), beläget i den Palestinska Myndighetens huvudstad Ramallah. AWRAD är sedan länge en väletablerad aktör som fått stöd av bl.a. svenska SIDA.

Pressrelease pdf och tabellerna pdf

Kan man genomföra opinionsmätningar i en krigszon? Och i så fall hur? AWRAD själva beskriver hur det gick tillFrom October 31 to November 7, Arab World for Research and Development (AWRAD) surveyed 668 Palestinians in the West Bank and Gaza Strip, during the fourth week of the ongoing Gaza War. The team conducted the survey through tablet-assisted, face-to-face interviews across the West Bank and in shelters and households in the three “southern” Gaza governorates (Deir Al Balah, Khan Younis, and Rafah) where people were presently residing. The poll’s sample includes all socioeconomic groups, ensuring equal representation of adult men and women, and is proportionately distributed across the West Bank and Gaza. 

Liknande inlägg

När Palestina innebar Israel

ae

Israel – vanliga frågor och ärliga svar

ae

Gazaremsan i årtal – en tidsaxel

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.