25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Citat

Leonard Cohen om medlöparna bland Europas intellektuella

Ur en intervju med Leonard Cohen i aprilnumret 1993 av Judisk krönika:

Fråga: Bland många europeiska intellektuella har staten Israel förlorat sin trovärdighet. Kan dagens verklighet skapa en ny förståelse för Israels ställning?

Leonard Cohen: Judarna struntar i det. Eller rättare sagt: israelerna struntar i det. Israelerna har ingen anledning att förlita sig på att den europeiska humanismen skall försvara deras liv och deras stat. Staten Israel vilar på den grundläggande övertygelsen om att ingen är beredd att försvara judarna, ingen annan än judarna själva. Judarna i Israel har för länge sedan givit upp om alla försök att få förståelse och stöd av de europeiska intellektuella. Som för övrigt är horor.

Fråga: Vad menar du med det?

Leonard Cohen: Europas intellektuella vänster är en samling prostituerade. De har förrått nästan varenda god idé de har råkat på. De stödde Mao Zedong och de stödde Stalin. Ingen kan kan känna sig uppmuntrad att grunda försvaret av sitt liv och sitt land på den europeiska intelligentsian. Jag kommer ihåg människor som sa att Mao Zedong hade lösningen på USA:s problem. Europas och Amerikas intellektuella har intagit de mest ohyggliga ståndpunkter. I tre generationer var de villiga att köpa Stalins propaganda. Europas intellektuella vänster har ett uselt stamträd.

Framväxten av dagens extremistiska rörelser måste också ses i samband med de europeiska intellektuellas fullständiga fiasko. De har inte lyckats ställa ett sunt och tilltalande försvar för humanismen på fötter. Hur lång tid tog det inte innan det franska kommunistpartiet gjorde bankrutt? Det var bara för ett par år sedan.

Jo, Ronald Reagan hade rätt! Den sovjetiska kommunismen var en fruktansvärd diktatur. Alla var beredda att försvara slakten på oskyldiga några hundra kilometer bort. Ingen lyfte ett finger. Ingen ville tänka tanken. Den som vågade göra det stämplades som kommunisthatare och krigshetsare. Men “krigshetsarna” hade rätt. Reagan hade rätt Sartre hade fel.

___

Publicerat i Judisk Krönika april 1993. Det aktuella numret och intervjun återfinns i sin helhet hos Israels Nationalbibliotek (NLI). Uppsnappat av Adam Cwejman på twitter/x.

Liknande inlägg

Om att göra det som är rätt – eller det som får en att må bra (av: Einat Wilf)

ae

Så räknar Hamas Hälsoministerium … (av: Dovid Efune)

ae

Verklighetens Gaza – en israelisk officer berättar efter 100 dagar på plats

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.