25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Dagens Nyheters israeliska problem

Under veckan har flera artiklar på DN kultur uppmärksammats för hur man beskrivit Israels reaktioner på Hamas massaker den 7 oktober. Enligt Levin handlar Israels svar om “blodtörst” och Ekdal målar upp hur Israel genomför en “biblisk vedergällning” mot Gaza. Klassiskt antisemitiskt bildspråk.

Det är varken första eller sista gången tidningen har problem med sin bevakning av Israel. Tankarna går osökt till DN:s rapportering under en tidigare israelisk markoffensiv, den mot terrornästen i Jenin 2002.

“Allt som är kvar av Jenin.”

En stort uppslagen bild på grus placerades på DN:s förstasida med kommentaren att det var “allt som är kvar av Jenin“. På ledarplats påstod tidningen reservationslöst att Israel utfört en ”massaker”.

Inne i tidningen kunde man läsa: “Jenin nästan förintat”. Just så, utan citattecken, rubricerade DN sin nyhet under den andra intifadan. Israelisk militär hade då genomfört en intensiv markoperation mot Jenin på Västbanken, där en stor del av den andra intifadans terror hade sitt ursprung.

“Jenin nästan förintat”

Men Jenin hade förstås inte ”förintats”, ingen ”massaker” hade ägt rum, och flygfoton kunde visa hur begränsade skadorna var i jämförelse med området i sin helhet. Den aktuella ytan var mindre än två allsvenska fotbollsplaner, en bråkdel av Jenin.

Företrädare för den Palestinska myndigheten hade påstått att 500 palestinier massakrerats, eller att offren rentav kunde räknas i tusental. Medan Israels uppgifter om 52 döda palestinier, varav flertalet terrorister, bekräftades fyra månader senare i en FN-rapport(!).

Det är värt att komma ihåg hur undermålig svensk nyhetsbevakning kan vara, när vi nu tycks gå in i en situation liknande den 2002, med israelisk marktrupp som i bebyggelse opererar mot en fiende vars lögner alltför lätt presenteras som sanningar. Var källkritisk – även när det gäller Sveriges största tidning.

Liknande inlägg

Nygammal skrift med frågor och svar upplagd på hemsidan

ae

Opinionsmätning: starkt palestinskt stöd för massakern och Hamas

ae

En realistisk syn på det palestinska flyktingproblemet

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.