25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Från ISIS till Gaza – militära svar och omvärldens reaktioner (av: Shany Mor)

År 2014 inleddes Operation Inherent Resolve av den andra Obama-administrationen tillsammans med viktiga allierade (Kanada, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Belgien) för att krossa ISIS – en organisation som vid den tiden ännu inte hade genomfört sina stora attacker mot civila i Europa.

Operationen innefattade flyganfall och några stora markoperationer med strider i stadsmiljö, särskilt i Raqqa (Syrien) och Mosul (Irak).

Uppskattningar av antalet dödade i flyganfall utförda av USA:s, Storbritanniens och Frankrikes flygvapen varierar från 70 000 till 80 000.

Städerna Raqqa och Mosul blev i stort sett förstörda genom koordinerade markoperationer.

Det är värt att påpeka att när ISIS besegrades hade deras attacker lett till några hundra dödsoffer i Frankrike och några dussin i USA, Storbritannien och Belgien.

Ändå var dessa länders arméer inblandade i operationer som dödade tiotusentals, fördrev hundratusentals och förstörde tätbefolkade städer.

Amerikanska styrkor registrerade totalt 20 stridsrelaterade dödsfall under hela operationen.

Det är också värt att komma ihåg att hotet som ISIS utgjorde då, till stor del tack vare Operation Inherent Resolve, har passerat. Dess nederlag skapade inte en ny ISIS eller “stärkte de radikala” eller något liknande. En tydlig och överhängande fara mot demokratiskt liv möttes med ett frontalangrepp och eliminerades.

Retoriken var krigisk. President Obama lovade “att bryta ner och slutligen förstöra ISIS,” och vicepresident Biden kallade dem “barbarer,” men seriösa människor ryckte inte dessa citat ur sitt sammanhang för att anklaga dem för att planera ett “folkmord,” inte ens när de skeva dödssiffrorna blev kända.

Jag har ingen aning om hur Israels operation i Gaza kommer att se ut eller vad resultatet kommer att bli. Men om man i västvärlden diskuterar Israels operation i Gaza på ett helt annat sätt än operationen mot ISIS så är vi åtminstone skyldiga en förklaring till varför.

Shany Mor
Tidigare Director for Foreign Policy on Israel’s National Security Council, numera med en rad andra uppdrag

Publicerad 13 oktober 2023 som twittertråd. Översatt av ISRAELISKT.
Följ Shany Mor: https://twitter.com/ShMMor. Hemsida: https://shanymor.com/

Se även: The Hell of Urban Warfare Is Not Unique to Gaza av Bradley Brincka.

Liknande inlägg

Hemsidan bevakar kriget mot Hamas på Gazaremsan

ae

Steven Spielberg säkrar vittnesmål från massakern 7 oktober

ae

Problemet UNRWA

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.