30.9 C
Jerusalem
25 juli 2024
Artikel

Västvärlden står inför samma kamp som Israel länge utkämpat (av: Fredrik Malm)

Västvärlden kommer, antingen nu eller senare, att tvingas välja mellan judisk civilisation och islamisk jihadism. Det finns inte längre något mellanting eftersom det saknas palestinska demokratiska krafter. Israel har sedan länge gjort detta val för sin egen överlevnad.

Detta val är för varje demokrat ett självklart val i teorin och i fredstid. Men det är ett plågsamt val för många när jihadister startar krig och Israels svar leder till scener och förödelse många blir chockade inför.

Att leva granne, bara hundra meter bort, med grupper som Hamas, IS, Islamiska Jihad och Hizbollah (och alla dessa fyra samtidigt) är inte att jämföra med att ha normala stater eller aktörer som grannar. Inte ens om grannarna är destruktiva och fientliga.

Detta är sekter fullständigt främmande för mänskliga värden, etiska koder och rationella överväganden. De ser bara blod. De upphöjer död. De hyllar massmord. De ser sina egna civila som framtida martyrer, inte som medborgare i samhällsbyggande. De negligerar hur många av deras egna de själva offrar, så länge de kan lemlästa och plåga sina fiender.

Och fienden är antingen judar eller västerlänningar i gemen. Är det inte en israel är det svenskar i Belgien eller en amerikansk journalist i Syrien.

De har inte andra regelverk – de har inga regelverk.

De är nihilister, är avtrubbade och tömda på mänsklighet. De blockerar vägen för sina egna bröder och systrar som försöker sätta sig själva i säkerhet söderut inför stundande bombningar mot vapendepåer placerade i bostadsområden.

Israel kommer sannolikt denna gång tvingas att en gång för alla knäcka ryggen på Hamas. Jag förstår dem. Ingen annan stat hade accepterat att ha Hamas som granne. Men färre länder kommer acceptera att Israel kan tvingas att göra det som vi andra också hade behövt göra om det drabbat vårt eget land.

Men minst hälften av arabstaterna kommer protestera fast de egentligen förstår precis vad Israel gör. Dessa stater har sina egna jihadister pch förstår precis vilket hot de utgör.

Det som nu utspelar sig i Israel och Mellanöstern kommer för lång tid att definiera regionen. Och i Sverige och omvärlden kommer vi nu tvingas att inse vilket högt pris som kommer behöva betalas för att bekämpa jihadism och islamism när denna extremism och invasiva art på allvar hotar grundvalarna i våra egna samhällen.

Fredrik Malm
Riksdagsledamot (L)

Publicerat på Fredrik Malms facebook 18 oktober 2023

Liknande inlägg

Fredrik Malm om avsaknaden av “pro-palestinsk” rörelse

ae

Vittnesmål om terrorns fasor, en riksdagsledamot återvänder från södra Israel

ae

En sammanfattning av ”Operation Breaking Dawn”

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.