25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Därför är Al Jazeera inte en trovärdig nyhetskälla

Kontroverserna kring TV-kanalen Al-Jazeeras engelska nyhetssändningar är omfattande. Kanalen påkoms ofta med direkta lögner och på wikipedia finns den välfyllda sidan Al Jazeera controversies and criticism. med exempel från ett tjugotal drabbade länder.

Sverige omnämns inte där, vilket vi borde. För svensk del har Al Jazeeras desinformationskampanjer de senaste åren handlat om att “Svenska politiker tillåter koranbränningar, men inte att bränna den judiska Toran, att Sverige tvångsomhändertar muslimers barn och ger dem till homosexuella, och att Sverige bedriver handel med invandrares barn.” Allt enligt den kartläggning av kanalen som Sydsvenskan gjort tillsammans med HD: Al Jazeera en viktig spelare i kampanjen mot den svenska socialtjänsten.

Ledarsidorna.se konstaterar att avslöjandet om Al Jazeeras desinformation bekräftar vad vi tidigare redan visste om kanalen: “Med sitt säte i Qatar är Al Jazeera en tydligt allierad till Muslimska brödraskapet och för ut dess röst i världen“.

Al Jazeeras låga trovärdighet i skildringarna av Sverige är ändå ingenting mot de lögner kanalen sprider i sin Israel-bevakning. Och särskilt olämpligt vore det att luta sig mot kanalens rapportering från det pågående kriget mellan Israel och just Hamas. Al Jazeera och terrororganisationen Hamas har nämligen samma huvudfinansiär genom Qatars regim.

Men ändå används kanalen ibland som källa utan reservationer av dem som borde veta bättre, som om det vore en helt vanlig nyhetsförmedlare. Som om Al Jazeera skulle kunna “balansera” exempelvis New York Times, Jerusalem Post eller ens Aftonbladet…

Ett exempel från de senaste dagarna, då en södergående bilkonvoj på Gazaremsan drabbades av en stor explosion.

Expressen skrev “Flyende konvoj i Gaza träffad av israelisk attack”. Utan citattecken, som vore det en sanning. Trots att IDF förnekat, och trots att ju endast Hamas tjänar på att evakueringen fördröjs. Inne i tidningen refereras till händelsen på två ställen. Som källor anges dels Hälsodepartementet (d.v.s. Hamas), och dels Al Jazeera (som i praktiken också är Hamas röst).

Inom något dygn hade en välkänd OSINT-aktör gått igenom filmklippet och konstaterat att påståendet om ett israeliskt flygangrepp inte var särskilt trovärdigt (p.g.a. hur explosionens eldmoln såg ut, avsaknaden av synlig inkommande missil, att inget sådant ljud hördes, och närvaron av sprängd gasbehållare). Förmodligen låg Hamas bakom attacken: “Hamas may have just hit an evacuation route from northern Gaza with a VBIED, framing it as an Israeli air strike. This would be in line with previous actions and intentions.” Men för hundratusentals läsare är förövaren redan Israel.

Liknande inlägg

“Pojken” bakom rubrikerna

ae

Opinionsmätning: starkt palestinskt stöd för massakern och Hamas

ae

Problemet UNRWA

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.