25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Varför har svenska medier svårt att benämna Hamas som en terrororganisation? (av: Jonathan Lundqvist)

De senaste dagarna har jag, och säkert många med mig, reagerat på att Hamas tycks benämnas som “terrorstämplade” snarare än som en terrororganisation i många medier.

Men stämmer det? Jag gjorde några snabba sökningar i mediearkivet Retriever för att förstå om jag inbillade mig. I arkivet finns närmast alla svenska tidningar, tidskrifter och etermedier sökbara i fulltext.

Det visar sig att Hamas mycket oftare benämns som “terrorstämplade” (Figur 1). Men det har inte alltid varit så. Eller, jo, det har det – men på marginalen. Sen hände något. Skillnaden har ökat kraftigt i de två senaste konflikterna (2021 respektive 2023). De olika benämningarna har gått från att följa varandra ganska nära, till att “terrorstämplade” är regel och “terrororganisation” bara används i undantag.

Tittar man bara på senaste veckan, 8-14 oktober, efter terrorattacken där 1 200 israeler mördades, så har det dragit iväg ordentligt (Figur 2). Under veckan var det tre gånger vanligare att benämna Hamas som “terrorstämplade”, snarare än som en terrororganisation.

Men kanske är det ett generellt språkbruk? Som kontrollgrupp tittade jag på Islamiska staten från det att organisationen började göra avtryck till dags dato (Figur 3). Och nej, där finns inga oklarheter alls: Medierna kunde klart och tydligt meddela att IS var en terrororganisation.

Så, varför detta problem med Hamas? Hur kan det vagare begreppet öka explosionsartat veckan efter att Hamas iscensatte en av århundradets blodigaste terrorattacker? Diskutera!

Jonathan Lundqvist

Först publicerad på skribentens X/twitterkonto 15 oktober 2023. Återges här tacksamt med dennes tillstånd! Följ gärna Jonathan Lundqvist: https://twitter.com/j_lundqvist

Liknande inlägg

Att belägra Hamas är inte ett krigsbrott (av: Eugene Kontorovich)

ae

Gene Simmons om artister som även är aktivister

ae

Västvärlden står inför samma kamp som Israel länge utkämpat (av: Fredrik Malm)

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.