25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Vad är en “kvinnlig dödsenhet”!?

Israels försvarsmakt IDF håller sig tydligen med en kvinnlig “dödsenhet”, åtminstone om man får tro Expressen som satte den rubriken överst på sin hemsida och över tillhörande artikel (24/10).

Själva artikeln är rimlig, och det är rentav positivt att den delvis kvinnliga “Ökenlo-bataljonen” lyfts fram av en svensk kvällstidning. Men frågan är om något annat lands motsvarande militära förband skulle kallas “dödsenhet” av en svensk redaktion – eller om den typen av spekulativa (eller rentav demoniserande) begrepp är reserverade för Israel?

Mycket riktigt. Google ger endast 12 träffar på “dödsenheten”, vilket dessutom är sammanhang av typen Treblinka och medeltida tortyrredskap.

Nästa gång svenska medier beskriver den mixade enheten får de gärna använda neutrala uttryck som “infanteribataljon”, eftersom det är just vad det är.

Men som sagt, artikeln i sig är OK. Och det är extra glädjande att bataljonschefen, överstelöjtnant Or Ben-Yehuda, lyfts fram. Hon har tidigare fått en medalj för sina personliga insatser i strid mot al-Qaeda (2014), och ledde denna gång framgångsrikt förbandets försvar mot Hamas. [Hebreiska wikipedia: Ökenlo-bataljonen och Or Ben-Yehuda]

Se intervjun med Or Ben-Yehuda från israelisk TV som ger en intressant bild av striderna den 7 oktober.

 

Expressens etta på nätet 24 oktober 2023
Artikelrubrik

Liknande inlägg

Nytt, viralt foto från Gazas parlament

ae

Leonard Cohen om medlöparna bland Europas intellektuella

ae

Kniven som försvann från både rubrik, underrubrik och ingress

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.