22.2 C
Jerusalem
23 juni 2024
Noterat

“Pojken” bakom rubrikerna

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Under den pågående terrorvågen har 19 israeler mördats. En stor del av våldet har – som så ofta förr – kunnat spåras till den palestinska staden Jenin. Därför befinner sig israelisk militär på plats och därför utbryter ofta oroligheter även där.

Inget av detta får dessvärre plats när nyhetsbyrån TT beskriver hur en 17-årig medlem i terrororganisationen Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) dödas natten till lördag: “Pojke ihjälskjuten på Västbanken”. Vi får veta att ‘israeliska styrkor genomför en räd och skjuter ihjäl en pojke’, men eftersom rädens syfte inte nämns lämnas läsaren att tro att Israel kanske helt enkelt inte har något direkt syfte, utan snarare är där för att trakassera palestinier? Skjuta barn, rentav?

I Aftonbladet hittar vi senare en ny version där TT:s rubrik visserligen ändrats till “Tonåring ihjälskjuten på Västbanken”, men vi får fortfarande inte veta varför israelerna genomförde sin räd. Inget om Jenins roll som inkubator för palestinsk terrorism, inget om de många mördade israelerna och inget om den aktuelle tonåringens koppling till PIJ.

En enda förklarande mening, eller två, hade kunnat utgöra skillnaden mellan nyhetsförmedling och desinformation. Det hade varit väldigt värdefullt för läsaren.

_ _ _
Times of Israel: Palestinian teen shot dead in clash with IDF during operation in Jenin

Aftonbladet/TT: Pojke ihjälskjuten på Västbanken + Tonåring ihjälskjuten på Västbanken

Liknande inlägg

Sommarens rimliga nyhetstelegram från Israel

ae

Vad är en “kvinnlig dödsenhet”!?

ae

Gazaremsan i årtal – en tidsaxel

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.