29.8 C
Jerusalem
25 april 2024
A till Ö

[A] A-WA, etnopopgruppen

Från låtsläppet "Mudbira" 2019. Foto: A-WA (Tamir Moosh), uppsnappat hos Israels ambassad i Washington.

Apple Musiks algoritmer tyckte att jag borde lyssna på ”Habib Galbi” med A-WA. Jag gav låten en chans – visste inte ens att den var israelisk, men märkte snabbt att jag ville höra mer.

A-WA består av tre systrar vars musik är starkt influerad av deras jemenitiska ursprung. Tair, Liron och Tagel Haim, som de heter, ger jemenitisk folkmusik en modern inramning.

Tagel är grafisk designer och illustratör och står för mycket av gruppens visuella framtoning, medan Tair är den enda med musikutbildning. Liron är arkitekt.

Trions genombrott kom med ”Habib Galbi” (”Mitt hjärtas kärlek”) (2016). Musikvideon https://www.youtube.com/watch?v=g3bjZlmsb4A har över 14 miljoner visningar på YouTube, och blev den första låt sjungen på arabiska att hamna överst på Israels topplista.

En annan låt som utmärker sig är “Hana Mash Hu Al Yaman” (”Här är inte Jemen”) (2019). Den handlar om hur familjen tack vare Operation Flygande Mattan 1949 lyckades fly till Israel från förföljelsen och förtrycket i Jemen. Men man fick ett hårt liv i Israel och behövde inledningsvis bo i tältläger.

Syskonskaran består av ytterligare två systrar (Shir och Tzlil) och en bror (Evyatar). Brodern är ljudtekniker och har varit med om att producera musiken.

Tidningen Rolling Stone frågade den äldre systern – Tair – ifall hon identifierade sig som mizrahi, judinna från Mellanöstern:

”Ja, men jag identifierar mig som många saker. På pappas sida är vi från Jemen, men på mammas sida ashkenazi, plus inslag från Marocko och Ukraina. Så vi har många identiteter. Vi är kvinnor, musiker, yemeniter, israeler. En sak man kan lära sig av vår musik är att det är OK att vara många saker, och att glädjas åt alla de delar man består av.”

Som kuriosa kan nämnas att det jämte A-Wa har funnits åtminstone tre andra framgångsrika israeliska artister med jemenitiskt ursprung: Dana International, Ofra Haza och Noa. Av dessa är A-Wa de enda som inte representerat Israel i Melodifestivalen, men det kanske kommer. Eller inte. Vi får se.

Officiell hemsida
https://www.a-wamusic.com/

PS
Gruppens namn uttalas AY-wah och betyder ”ja” på arabiska.
DS

___

Läs mer:

A-Wa: The Israeli Trio Turning Yemenite Into a Global Groove (2016)
https://www.rollingstone.com/music/music-features/a-wa-the-israeli-trio-turning-yemenite-tradition-into-a-global-groove-193320/

»Our Parents had no Idea how big our Dreams were« – An Interview with A-Wa (2016)
https://www.pop-kultur.berlin/en/blog/interview-with-a-wa/

Liknande inlägg

[F] Fauda, TV-serien

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.