30.9 C
Jerusalem
25 juli 2024
A till Ö

[B] Bauhaus, stilen

Soskin House i Tel Aviv. Foto: Jaime Silva 2010

”Bauhaus” betyder kort och gott ”bygg hus” på tyska och stilen utmärker sig genom fokus på minimalism och funktion. Egentligen utgjorde Bauhaus ett förhållningssätt inför formgivning i bredare mening, men kom alltmer att förknippas med arkitekturen.

När nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 tvingades Bauhausskolan att stänga. Eftersom det fanns många framträdande medlemmar av judisk börd hamnade en del av dem i det brittiska mandatet Palestina. Staden Tel Aviv hade nyligen grundats och det fanns gott om utrymme att växa och utvecklas. Arkitekterna – socialistiska sionister – såg Tel Aviv som en chans att bygga ett nytt samhälle i en ny stad.

Tel Avivs Bauhausbyggnader är anpassade till det heta klimatet, och skiljer sig därför från europeiska bland annat genom att fönstren är betydligt mindre.

Idag har Tel Aviv med sina ca 4.000 byggnader i Bauhaus-stil världens största samling av den arkitektoniska inriktningen. År 2003 upptogs ”den vita staden” som den kallas på UNESCO:s världsarvslista.

Liknande inlägg

Vittnesmål om terrorns fasor, en riksdagsledamot återvänder från södra Israel

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.