22.2 C
Jerusalem
23 juni 2024
A till Ö

[F] Fauda, TV-serien

Foto: Netflix

Det görs fler bra TV-serier än någonsin och bland de allra bästa finns ett antal israeliska produktioner. Flera av dem har omarbetats till en amerikansk eller europeisk publik – som Homeland (Hatufim, Krigsfångar) eller Hos Terapeuten (Betipul, Under Terapi) – men några har gjort succé i sin israeliska originalversion. Till dessa hör Fauda.

Fauda handlar om en av den israeliska försvarsmaktens elitstyrkor som arbetar med underrättelseinhämtning på framförallt Västbanken (Judeen och Samarien). För att arbetet skall fungera krävs att operatörerna på ett trovärdigt sätt kan smälta in i omgivningen utan att väcka onödig uppmärksamhet.

Den här typen av antiterrorenheter som arbetar med underrättelseinhämtning genom att smälta in bland de boende på palestinska områden kallas med ett samlingsnamn för Mista’arvim – hebreiska för ’de som lever bland araber’. Det enhet som skildras i Fauda torde mer exakt vara Unit 217 ”Duvdevan”.

Seriens skapare – Avi Issacharoff och Lior Raz – har själva tjänstgjort vid verklighetens motsvarighet till den aktuella enheten. Den förstnämnde skriver nyhetsanalyser för Times Of Israel och den andre spelar seriens huvudroll.

Alla berättelser blir som bekant mer intressanta när motståndaren inte är alltigenom ond och till Faudas styrkor hör att båda parterna skildras på ett rätt rimligt sätt. Därmed har serien förstås avfärdats av såväl BDS-aktivister (”rasistisk propaganda”) som israeler på högerkanten (”ger alltför nyanserad bild av terrorister”).

I en israelisk kontext finns det förmodligen fler saker som kan lämnas outtalade än i en svensk. För en svensk betraktare som saknar djupare insikt i konflikten finns det en viss risk att serien bekräftar någon slags moralisk jämbördighet mellan terrorism och terrorbekämpning, mellan offer och förövare, men Fauda utgör ändå ett välkommet nytt perspektiv på den israelisk-palestinska konflikten.

Och serien är dessutom både välproducerad och spännande. Rekommenderas.

PS ”Fauda” betyder ”kaos” på arabiska och används som ett slags kodord för att markera att en operation gått snett. DS

_ _ _

Interview with the co-creators of the new Israeli TV series ‘Fauda’,which goes inside counter-terror
https://www.youtube.com/watch?v=XQ3_QNmyOXw&ab_channel=i24NEWSEnglish

Fauda hos Netflix
https://www.netflix.com/title/80113612

Liknande inlägg

[A] A-WA, etnopopgruppen

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.