25.5 C
Jerusalem
27 maj 2024
Artikel

Svartbyggen i Jerusalem är också svartbyggen

Nedre delen av Jabal Mukaber, Jerusalem. Foto: Tamarah

Deras livsverk revs av israeliska bulldozrar”. Så löd rubriken som i påskas toppade DN:s etta på nätet. Detta låter inget vidare, för vem vill väl få sitt livsverk raserat av bulldozrar? Men den som till äventyrs läser texten i sin helhet noterar att det i själva verket rört sig om ett rivet svartbygge.

I Israel – precis som i Sverige – krävs bygglov, annars riskerar den uppförda byggnaden att rivas. Där som här. Egentligen inget konstigt så långt, även om redan rubriken förstås skapar onödigt stor misstro mot Israel.

Skärmdump med DN:s etta på nätet, påskafton 2023

Man kan förstås dessutom undra varför en bygglovsfråga i Israel enligt DN är världens viktigaste nyhet denna påskafton 2023? Vi behöver inte gå längre än till vår egen huvudstad Stockholm för att hitta intressanta bygglovsärenden, om det nödvändigtvis är ett sådant Dagens Nyheter vill lyfta fram.

Men det fanns hur som helst detaljer i just denna berättelse som kändes extra bekanta, och en googling ger mycket riktigt vid handen att DN antingen luras eller lurats, för att uttrycka det krasst.

Tidningen skriver: ”Far och son Bashir, Ibrahim och Mohammad, traskar runt i resterna av sitt hem. Huset, byggt på en sluttning omgivet av mandelträd, var deras livsprojekt. År 2011 stod det klart. Ett hus, två våningar, tre lägenheter. Plats för Ibrahim Bashir, hans fru och deras tre söner med familjer. Den 13 februari i år [2023] körde israeliska bulldozrar in och rev ner det.

Litet lustigt, eftersom man i denna video i ord och bild får intrycket att de själva rev huset för hand redan 2021:

Self-demolition
https://www.facebook.com/watch/?v=309507740842307

Skärmdump från filmklipp hos Wadi Hilweh Information Center, upplagt 2021

Beskrivningen av huset stämmer, och av videon att döma är det samma personer. Årtal och tillvägagångssätt blir därmed fel i DN:s artikel. Visst kan det vara ett annat hus, fast även då blir DN:s story falsk. Inte ens sidtiteln ”Huset var familjens Bashirs livsverk – nu är det borta.” fungerar längre, då familjen Bashir väljer att bygga sitt hus om och om igen på samma plats, trots att de är väl medvetna om konsekvenserna.

Och i januari 2022 tycks de ha tvingats riva sitt hus igen, fast här är bilderna på personerna inte lika tydliga så det kan måhända röra sig om en annan del av klanen då Ibrahim är inte ett helt ovanligt namn:
https://qudsnen.co/to-be-demolished-jerusalemite-family-empties-house-of-contents-at-order-of-israeli-municipality/

Since last night and in spite of the heavy rain, the Jerusalemite family of Ibrahim Bashir has emptied its house in the Jabal al-Mukabber of contents and furniture, as the Israeli occupation municipality ordered the house to be demolished within the next few days, under the pretext of building without a permit.

Även 2020 https://english.wafa.ps/page.aspx?id=Topyrqa117236934540aTopyrq och 2019 https://www.lrcj.org/publication-3-1710.html verkar Bashir-klanen ha rivit sina illegalt uppförda hus på samma område. Eftersom de varit just illegala.

Fem år och kanske lika många rivna svartbyggen. Kanske ännu fler. De har naturligtvis känt till hur regelverket sett ut och vad som händer om man bryter mot det. När samma personer även tidigare gång på gång, på samma plats, uppfört samma olovliga svartbygge – med likartat resultat – är det senaste bygget knappast deras ”livsverk”.

Snarare pågår en kamp om Jerusalem där storögda västerländska journalister med jämna mellanrum agerar nyttiga idioter genom sina anti-israeliska snyftare. Okritiskt, bekvämt och lönsamt.

I det här fallet borde artikeln inte publicerats som DN:s huvudnyhet (eller ens en nyhet över huvud taget) om redaktionen lyckats göra Google till sin vän.

Om familjens kostnader för att olovligen bygga flerfamiljshuset, riva det samma, betala böter och därefter rensa marken är så höga som det hävdas – varifrån kommer i så fall finansieringen? Hur har de råd att göra det om och om igen? Kan man rentav tänka sig att det finns krafter som är beredda att bekosta propagandafällor som med litet tur leder till att halvsanningar och hellögner publiceras i europeiska medier? Såklart man kan.

Allra sist två tips till Sveriges största dagstidning: Googla. Och follow the money…

Liknande inlägg

Några vanliga myter och missförstånd som gäller Israel

ae

Israel – vanliga frågor och ärliga svar

ae

Sverige hjälper till när FN förfalskar Jerusalems historia

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.