22.2 C
Jerusalem
22 juni 2024
Meta

Dagens datum – denna dag i israelisk historia

Illustration: Anka Albrecht, www.netalb.com.

”Dagens datum” är ett nytt inslag på israeliskt.se Varje dag finns det nu en ny liten notis på hemsidans etta som tar upp något som hänt aktuellt datum i israelisk historia.

Oavsett om det är en historiskt viktig händelse, eller bara något udda och kul, så är det ett tacksamt sätt att få påminna om saker som Jerusalems återförenande (7 juni 1967) eller Israels första vinst i Eurovision Song Contest genom A-Ba-Ni-Bi (22 april 1978).

Det blir många födelsedagar förstås. Flertalet israeliska nobelpristagare, men också kändisar som är födda i Israel utan att vara verksamma där. Från Gene Simmons (Haifa, 25 augusti 1949) till Natalie Portman (Jerusalem, 9 juni 1981).

För svensk del dyker det upp referenser som IKEA:s första israeliska varuhus (Netanya, 3 april 2001), och säkerhetstjänsten Shin Bets gripande av spionen Stig Bergling (Ben-Gurions flygplats, 12 mars 1979).

Nu har ödet inte låtit sprida alla intressanta händelser jämnt fördelat över hela året. En del datum har sannerligen utgjort större utmaningar än andra. Men det finns en fördel med att uppmärksamma även mer anekdotiska årsdagar. Genom att följa ”Dagens datum” finns det nämligen en chans att lära sig saker om Israel som man inte redan visste att man ville lära sig.

Samma notis läggs ibland också upp på Twitter och Facebook tillsammans med andra inlägg.
Välkommen att följa israeliskt.se även där!

Liknande inlägg

Hemsidan bevakar kriget mot Hamas på Gazaremsan

ae

Premiär för nytt nyhetsbrev

ae

Nygammal skrift med frågor och svar upplagd på hemsidan

ae

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.