16.5 C
Jerusalem
6 december 2024
Artikel

Snyftjournalistik med begränsad verklighetskontakt

Bilderna på delvis avklädda palestinier antyder att svälten ännu inte satt sina klor ens i norra delen av Gazaremsan. Man kan inte begära att journalisterna återger just den reflektionen men de borde åtminstone utföra sitt journalistiska hantverk.

Snyftjournalistik är nyhetsförmedlingens motsvarighet till gammaldags kiosklitteratur. Billigt, lättsmält och säljande. Problemet beträffande Gaza-kriget blir att den upplevt starkare parten – Israel – per automatik framställs som skyldig när all bakgrund och allt sammanhang utelämnats.

Det senaste exemplet i en oändlig rad är Expressen 3 november ”Palestinier tvingades klä av sig inför israeliska soldater”. En text som baseras på CNN 29 oktober ”Israeli soldiers forced Palestinian men to take off their clothes as they evacuated war-torn Jabalya”, som i sin tur beskrev en händelse 25 oktober: manliga palestinier från Jabaliya visiterades av israeliska soldater, och tvingades sitta och vänta iförda endast underkläder tills de kunde lämna området.

Det var egentligen nyhetens hela kärna.

Allt får inte alltid plats i alla artiklar, men här görs ingen seriös ansats för att ge läsaren ens en minimal bild av sammanhanget.

Den långsamma processen räddar liv.

Vid det här laget har det gått litet drygt ett år sedan IDF riktade sin första uppmaning till Jabaliyas invånare att evakuera. Efter att Hamas nu försökt återupprätta sin närvaro i området har uppmaningarna upprepats. De flesta har flytt och kvar finns nu framför allt personer med terrorkoppling. Hamas strider iförda civila kläder, man utgår från civila bostäder och gör allt för att kunna inkludera kvarvarande civila i de löpande striderna.

Därmed betraktas resterande civila som presumtiva kombattanter och hanteras med varsam skepsis av IDF.

Att visitationsprocessen under den aktuella eftermiddagen tog tid ligger i linje med att IDF i kriget mot Gazaremsans terrororganisationer valt den långsammare vägen, och därmed lyckats hålla andelen civila offer på långt lägre nivåer än krigsmakter i andra jämförbara konflikter.

Världen vimlar av krigszoner där civilbefolkning skulle föredra denna individuella visitation framför alternativen.

Ett snabbare alternativ hade i sin extrema variant inneburit att hela kriget varit över efter ett par dygns urskillningslösa bombningar över Gazaremsan. Det hade varit säkrare för Israels egna soldater, som nu betalar ett högt pris, men förödande för Gazaremsans invånare.

Vädret. Den iskalla kylan?

Det går som nyhetsförmedlare att ställa ord emot ord, eller välja (o)rättvisa perspektiv, men åtminstone EN av Expressens och CNN:s uppgifter går att kontrollera på distans. Vädret.

Tidningen återkommer till att det skall ha varit extra synd om de inblandade palestinierna eftersom det var så kallt. Det beskrivs hur männen ”hölls kvar ute i kylan i timmar” och hur de ”satt kvar i det iskalla vädret i flera timmar till”.

I själva verket låg Jabaliyas uppmätta temperaturer vid det aktuella tillfället på 27–29 grader. Det var dessutom molnfritt med måttlig vind. Ingen semestrande barnfamilj, eller någon annan heller, skulle beskriva detta som något annat än toppväder. Snarare ”högsommarvärme” på ren svenska.

 

Vi hade i alla fall tur med vädret.

Oförmågan att skapa sammanhang och bakgrund är en sak (och här hade bara någon extra mening kunnat göra stor skillnad), men problemet är större:

Om återgivna vittnesmål ljuger så uppenbart om så triviala saker, hur mycket ljuger de då inte om annat? Och om nyhetsförmedlarna misslyckas att kolla upp det enda som går att fastställa så enkelt på distans, hur dålig koll har de då inte på resten av vittnesmålet?

Liknande inlägg

Därför är Al Jazeera inte en trovärdig nyhetskälla

ae

”Pojken” bakom rubrikerna

ae

En sammanfattning av ”Operation Breaking Dawn”

ae